Logopedie

De Spreektuin biedt logopedische diagnostiek en behandeling. Zowel in de praktijk als aan huis bij de cliënt. 

Het woord logopedie is een samentrekking van de Griekse woorden logos, (woord ) en paideia (opvoeding). In het woordenboek wordt logopedie meestal gedefinieerd als onderricht in goed stemgebruik en spreken.

Logopedie is een erg breed vak. Helaas is vaak niet zo bekend wat een logopedist doet. Het is een onbekender paramedisch vak dan bijvoorbeeld fysiotherapie. 

Logopedie bestaat uit vijf grote hoofdgebieden:

 1. Spraak
  Hier kunnen mensen problemen hebben zoals bijvoorbeeld stotteren, slissen of dysartrie (na een hersenbloeding of – infarct).
 2. Taal
  Hierbij kun je denken aan problemen met taal na een hersenbloeding of –infarct (afasie) maar ook aan kinderen die een te kleine woordenschat hebben voor hun leeftijd of geen goede zinnen kunnen maken.
 3. Gehoor
  Kinderen kunnen doof of slechthorende geboren worden. Hierdoor leren zij taal minder goed en hebben zij hierbij extra ondersteuning nodig. Deze ondersteuning kan de logopedist bieden. Ook kunnen mensen na hun geboorte slechthorend of doof worden. De logopedist kan deze mensen helpen hiermee om te gaan.
 4. Adem
  Om te leven moet je ademhalen. Maar ook om te kunnen spreken heb je adem nodig. Sommige mensen hebben problemen met hun ademhaling, zoals mensen die hyperventileren of mensen met COPD. De logopedist helpt deze mensen hun ademhaling onder controle te krijgen.
 5. Slikken
  Na een hersenbloeding of –infarct kan een slikprobleem ontstaan waardoor iemand zich verslikt. Dit kan gevaarlijk zijn en een logopedist kan hierbij helpen. 

Ook kunnen mensen met hun tong tegen hun tanden duwen bij het slikken. Vaak gaat dit gepaard met andere afwijkende mondgewoonten zoals: nagelbijten, duimen, slissen en open mondgedrag. Deze afwijkende mondgewoonten kunnen de stand van het gebit negatief beïnvloeden. De logopedist kan deze afwijkende mondgewoonten behandelen. 

Zowel kinderen als volwassenen kunnen problemen hebben op deze gebieden. Dit maakt de logopedie niet alleen qua vakgebieden veelzijdig maar ook qua doelgroep.

Logopedie wordt vergoed vanuit de basisverzekering en is voor sommige verzekeraars rechtstreeks toegankelijk. De Spreektuin is DTL gecertificeerd.